BHV in de praktijk

In veel situaties, zowel op het werk als thuis, loop je bepaalde risico’s. Zo kan er brand uitbreken, kunnen er calamiteiten ontstaan met medische noodzaak en kunnen er incidenten plaatsvinden wanneer er in jouw organisatie bijvoorbeeld wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen. In geval van calamiteiten is het erg prettig om te weten hoe je adequaat kunt handelen. Want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Uit de hand gelopen kopje koffie

“Het is heerlijk warm weer vandaag. Prima weer om even af te koelen op ons dakterras dat lekker in de schaduw ligt. Ik loop met mijn collega via de koffieautomaat naar buiten. Er ligt zo’n klein maar vervelend drempeltje op de overgang tussen het kantoor en het dakterras. Menig collega heeft zich hier al aan gestoten.

Mijn collega doet zijn uiterste best om de stap te maken, maar het mislukt jammerlijk. Zijn voet blijft achter de drempel steken. Met kop koffie en al rolt hij naar buiten. “Lekker bezig, Rob,” zeg ik. Totdat ik zie dat hij niet meteen overeind komt. Een lichte kreun ontsnapt uit zijn mond.

Dan zie ik scherven en realiseer ik me dat hij is gevallen met een wel erg hete kop koffie. We hebben al vaker geklaagd over de temperatuur van de koffie uit de automaat. Ik zie dat Rob’s kin een centimeter of vijftig over de terrastegels is geschoven. Hij heeft de scherven nog in zijn hand, een vurig rode pols en een bloedende kin. En nu?”

Ongeluk in een klein hoekje

Dit is nou typisch zo’n ongeluk in een klein hoekje. Het kan ons elk moment van de dag overkomen. Valt dit onder een bedrijfsongeval? Jazeker, aangezien het incident zich op de werkvloer afspeelt. Maar het kan je net zo goed thuis gebeuren. Weet jij wat je moet doen in dit soort situaties, hoe je adequaat kunt handelen? Behandel je eerst de wond, verwijder je de scherven of koel je de verbrande pols?

Adequaat handelen

Dit zijn nou precies het soort ongevallen waarvoor je wordt opgeleid en voorbereid in een BHV-training van BHVNederland. Allereerst leer je een inschatting maken van de ernst van de situatie. Stel je voor dat je collega op het dakterras ligt en niet meer aanspreekbaar is?

Je leert eerste hulp te verlenen aan het slachtoffer. Ook leer je hoe je hulpdiensten via 112 kunt inschakelen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de ambulancemedewerkers te laten weten of het slachtoffer met een brancard naar beneden moet worden vervoerd en of dat via de trap kan of dat er wellicht hulp nodig is van de brandweer.

Allemaal belangrijke factoren waar je als BHV’er over na moet denken. Met een BHV-cursus weet je precies hoe je adequaat kunt handelen.

Wil jij adequaat kunnen handelen in het geval van calamiteiten en incidenten op de werkvloer?

BHVNederland is van mening dat iedereen in staat moet zijn een leven te redden. Aan deze missie levert zij een bijdrage door het aanbieden van BHV-cursussen bij ons op locatie, eventueel in combinatie met online modules. Benieuwd naar het cursusaanbod? Neem vandaag nog contact op voor alle cursusmogelijkheden.