Wij redden mensenlevens
Heartbeat

Hartmassage van levensbelang na gebruik AED

De Nederlandse Reanimatieraad en de Hartstichting benadrukken het belang van hartmassage na het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED). Zij reageren hiermee op recente berichten dat hartmassage na de inzet van een AED juist slecht zou zijn. Hulpverleners kunnen het beste een combinatie toepassen van hartmassage, beademing en een AED.

Onderzoek van Jocelyn Berdowski van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft uitgewezen dat het gebruik van een AED de overlevingskans na een hartstilstand vergroot. De inzet van een AED laat de overlevingskans stijgen van 9 naar 17 procent.  Wordt de AED binnen 6 minuten na de hartstilstand ingezet, dan overleeft zelfs de helft van de slachtoffers. Hartmassage kan het terugkeren van de ritmestoornis versnellen, maar heeft ook nog steeds veel voordelen.

Het onderzoek van Berdowski heeft tevens aangetoond dat de reactie van de meldkamer cruciaal is. Herkent de meldkamer een 112-melding niet als hartstilstand, dan is de overlevingskans slechts 5 procent. In de meeste gevallen (70%) herkent de meldkamer de hartstilstand echter wel. Hierdoor verbetert de overlevingskans aanzienlijk: 14 procent van deze slachtoffers overleeft.

AED cursus richtlijnen

Elke vijf jaar verschijnen er aangepaste richtlijnen voor reanimatie. De nieuwe richtlijn 2010 is op 18 oktober gepresenteerd door de European Resuscitation Council (ERC). Deze richtlijn wordt in grote lijnen overgenomen door de Nederlandse Reanimatieraad (NRR).

De nieuwe richtlijn 2010 handhaaft beademing als essentieel onderdeel van de reanimatie. Ook hartmassage blijft belangrijk. De NRR geeft aan dat de borstkas met voldoende kracht zo’n 5 centimeter moet worden ingedrukt met een snelheid van tussen de 100 en 120 keer per minuut. De hulpverlener onderbreekt de hartmassage vervolgens alleen voor een korte beademing of wanneer de AED dit aangeeft.

Alle docenten van de AED cursus van BHVNederland zijn NRR-gecertificeerd. Een reanimatie cursus van BHVNederland is dus gegarandeerd van hoge kwaliteit en in overeenstemming met de laatste richtlijnen

aed-logo

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes