Wij redden mensenlevens
Heartbeat

Ontruimingsplan / Bedrijfsnoodplan opstellen

Brandalarm! Wat doe je? Pak je de lift? Blijf je rustig zitten want het zal toch wel weer vals alarm zijn? Of ren je als een malle naar de uitgang en sleep je onderweg nog wat collega’s mee? Verwarring en chaos kan je in zo’n situatie niet gebruiken. Iedereen binnen het bedrijf moet weten hoe te handelen.

Wanneer er in het pand een brandmeldinstallatie aanwezig is, ben je wettelijk verplicht een ontruimingsplan (ook wel bekend als bedrijfsnoodplan) op te stellen. Elk bedrijf is volgens de Arbowet verplicht om maatregelen te treffen voor een eventuele evacuatie en om er voor te zorgen dat werknemers de nodige passende maatregelen kunnen nemen in geval van nood.

BHVNederland | Ontruimingsplan | Advies

Er zijn twee wetten die het hebben van een ontruimingsplan vereisen of noodzakelijk maken:

• Bouwbesluit: dit is alleen van toepassing indien er op de locatie een brandmeldinstallatie of ontruimingsalarminstallatie aanwezig is.

• Arbowet: in het kader van de zorgplicht is iedere organisatie verplicht om het veilig verblijf op de locatie van zowel vrijwilligers als bezoekers te garanderen.

Met een ontruimingsplan zorg je ervoor dat het bedrijf aan deze wettelijke eisen voldoet. In het ontruimingsplan staan de afspraken en de procedures met betrekking tot het handelen bij een ontruiming. Ook omschrijft het ontruimingsplan wat er verwacht wordt van de BHV’ers bij een calamiteit (brand, bommelding, stroomuitval enz.).

Ontruimingsplan / bedrijfsnoodplan op maat

BHVNederland maakt een ontruimingsplan speciaal op maat voor jouw organisatie en gebouw en dat voldoet aan de NEN 8112. Dit is de leidraad die de brandweerkorpsen in Nederland hanteren bij het goedkeuren van een ontruimingsplan van een pand. Zo weet je zeker dat je bedrijfsnoodplan voldoet aan de wettelijke eisen en – belangrijker nog –  dat het voor de organisatie goed werkt.

 

Informatie aanvragen

Vraag vrijblijvend advies aan via de knop aan de rechterkant! Wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ontruimingsplan voorbeeld

Klanten over BHVNederland

Neem contact op met je persoonlijke specialist

Huub de Laat

Accountmanager

+31 (0) 6 34 48 59 55
huub@bhvnederland.nl

Al meer dan 10 jaar succesvol
bij onze klanten

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes