Hartstilstand kost 35 levens per dag

Elke dag sterven er 35 mensen aan een hartstilstand. Dit blijkt uit gegevens van de Hartstichting. In totaal eisen hart- en vaatziekten dagelijks 108 levens. De Hartstichting benadrukt dat verkeersongevallen aanzienlijk minder levens kosten: 2 per dag.

De helft van alle aandoeningen aan het hart en de vaten is aangeboren of erfelijk bepaald. Alle andere hartziekten zijn het gevolg van leefstijl.

Hoewel het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten de afgelopen 37 jaar is afgenomen, is 108 per dag nog erg hoog. De verdeling man/vrouw is ongeveer gelijk: per dag sterven 51 mannen en 57 vrouwen aan de gevolgen van hart- en vaatproblemen. Dagelijks sterven er daarnaast 25 mensen aan een beroerte.

Als bedrijfshulpverlener moet je daarom precies weten wat je moet doen wanneer iemand een beroerte of hartstilstand krijgt. Deze training maakt standaard onderdeel uit van een BHV cursus. In de BHV basis cursus leren cursisten bovendien hoe ze moeten omgaan met een AED (automatische externe defibrillator)

 

AED_in_dit_gebouw