Jaarlijks zijn er in Nederland 5.300 doden door hartfalen of een hartstilstand – Wat doe jij hieraan? (infographic)

Elke dag krijgen er 42 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Bij een hartstilstand kan er gebruik gemaakt worden van een AED, AED staat voor Automatische Externe Defibrillator en de AED geeft een elektrische schok af waardoor het hartritme weer op gang kan worden gebracht. De overlevingskans van deze slachtoffers neemt hierdoor aanzienlijk toe.

Alleen al in Nederland worden wekelijks ongeveer 300 mensen getroffen door een hartstilstand. Slechts 10% overleeft dit wanneer er geen hulp wordt geboden. Wanneer direct wordt begonnen met reanimatie met behulp van een AED, stijgt de overlevingskans van het slachtoffer naar 70%. Vele levens worden hierdoor gered.

Met name de eerste zes minuten na hartfalen of een hartstilstand zijn cruciaal. Omdat het ambulancepersoneel altijd een aantal minuten nodig heeft om ter plaatse te komen, was er vraag naar een gebruiksvriendelijk reanimatie-apparaat dat ook direct door omstanders ingezet kan worden. Met de komst van de AED wordt aan deze vraag voldaan.

AED’s worden tegenwoordig op steeds meer plekken geplaatst. Met name in openbare ruimten als treinstations, vliegvelden, winkelcentra, sportverenigingen, horecagelegenheden, seniorencomplexen en woonwijken is er vaak een AED te vinden.

Hieronder vindt je een infographic met een aantal feiten en cijfers over reanimatie en AED, de verschillen tussen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand, en de fabeltjes over reanimatie.

Jaarlijks 5.300 doden door een hartaanval - Wat doe jij hieraan?

 

Kopieer één van de onderstaande codes om de infographic op jouw website te plaatsen

gebruik CTRL-C en CTRL-V (Windows) of command?-C en command?-V (Apple) om onderstaande code te kopiëren en te plakken

kleinere versie (600px breed):

volledige grootte (responsive):

Infographic op afdrukkwaliteit?

Wilt u de infographic afdrukken? Vul dan ons contactformulier in en wij mailen u de infographic toe in afdrukkwaliteit (hoge DPI PDF)!

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes