De Kracht van Reanimatie bij een Hartstilstand

Een Race Tegen de Klok

Elk jaar worden in Nederland buiten het ziekenhuis ongeveer 8.000 mensen getroffen door een hartstilstand. Opmerkelijk is dat in 70% van de gevallen dit thuis gebeurt. De kans dat een voorbijganger, vriend, of familielid het leven van een slachtoffer kan redden door direct te reanimeren, is significant. Bij meer dan driekwart van deze noodsituaties treden omstanders op als levensredders nog voordat de ambulance arriveert. Met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar bij slachtoffers, onderstreept dit het belang van reanimatiekennis onder de bevolking. De overlevingskans na een hartstilstand buiten het ziekenhuis is gemiddeld 23%, een percentage dat we samen kunnen verhogen.

De Stille Epidemie

In 2021 belandden ongeveer 34.800 mensen in het ziekenhuis door een hartinfarct, wat neerkomt op zo’n 95 personen per dag. Ondanks de vooruitgang in medische behandelingen, eist een hartinfarct dagelijks 13 levens, waarbij mannen gemiddeld op 74-jarige leeftijd en vrouwen op 81-jarige leeftijd overlijden. Deze cijfers benadrukken de noodzaak van preventieve maatregelen en de behoefte aan brede kennis over hartgezondheid.

De Rol van BHV en Reanimatie

Deze statistieken tonen het onmiskenbare belang van basiskennis op het gebied van reanimatie en EHBO. Bedrijfshulpverleners (BHV’ers) spelen een cruciale rol in de eerste minuten na een hartstilstand, zowel op de werkvloer als daarbuiten. Door te investeren in een BHV-cursus kunnen we de overlevingskansen na een hartstilstand aanzienlijk verhogen.

Bron: Hartstichting

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes