Verdrinking: Gaspen is geen ademhaling!

Bent u deze zomer aan of op het water te vinden? Een zwembad, meer of de zee kan heerlijk verkoelend zijn. Zwemmen brengt daarentegen het risico van verdrinken met zich mee. Drenkelingen kunnen gereanimeerd worden, maar laat u niet misleiden door gaspen! Lees gauw verder wat dat betekent.

 

Naar adem snakken

Bij een drenkeling ontstaat een circulatiestilstand (stilstand van de bloedsomloop): het hart stopt en er treedt een zuurstoftekort in de hersenen op. Als reactie hierop kan degene een soort laatste ademreflex maken, maar let op: dit is geen ademhaling. Het ziet er uit als een vis happend naar lucht, en wordt gaspen (agonale ademhaling) genoemd. De ademhaling kan luidruchtig, zagend of gorgelend klinken en de borstkas beweegt niet of nauwelijks. Er is ook geen luchtstroom te voelen bij de mond of neus van de drenkeling. Degene kan bovendien bewegingen van de armen en benen vertonen, wat lijkt op een epileptische aanval. Andere signalen van een zuurstoftekort kunnen waargenomen worden, zoals het blauw verkleuren van de lippen en de huid.

 

Start direct met reanimeren

Bij waarneming van gaspen zal direct een reanimatie gestart moeten worden. Schakel ook direct 112 in.

Let op: een reanimatie bij een drenkeling is anders dan regulier. Start de reanimatie eerst met 5 beademingen om zuurstof toe te voeren. Als de drenkeling nog niet (goed) ademt, geef dan 30 borstcompressies (15 bij een kind) en wissel dit af met 2 beademingen. Door de beademingen kan lucht de maag in worden geblazen, waardoor de kans op braken ontstaat. Pas in dit geval de snelle kantelmethode toe.

 

Wilt u ook een leven kunnen redden?

Word een held en volg bij ons een praktijkgerichte BHV, EHBO of Reanimatie cursus! Bekijk hier de cursussen of neem contact met ons op voor de mogelijkheden:

T: 085 201 47 33

M: info@bhvnederland.nl

 

Liever een cursus op eigen locatie? Dat kan met een Incompany training! Bekijk hier de voordelen.