Hoe kan AI de toekomstige partner in (bedrijfs)hulpverlening worden?

Kunstmatige Intelligentie, oftewel AI, kan ons (de mens) op geen enkele wijze direct vervangen als het aankomt op hulpverlening. Dat betekent niet direct dat AI geen plaats heeft in de wereld van bedrijfshulpverlening (BHV) en algemene noodhulp. Sterker nog, het heeft de potentie om een krachtige tool te worden die ons in tijden van nood kan ondersteunen. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid alleen maar toenemen in de toekomst.

 

Tijd besparen en schade beperken

Stel je voor dat er een ongeluk gebeurt en er is dringend medische hulp nodig. Hier komt AI in beeld. AI kan snel gegevens verzamelen, zoals verkeersinformatie en medische gegevens, om ambulancebestuurders te helpen de snelste route naar de plaats van het incident te vinden. Dit bespaart kostbare tijd en kan levens redden.

 

AI is niet alleen in te schakelen op het gebied van navigeren. Het kan ook op basis van bekende data accurate voorspellingen doen. Bijvoorbeeld over noodsituaties door weersomstandigheden.  Daarnaast kan het berekenen waar gevaren op de loer liggen op onder andere een bouwplaats. Dankzij een snelle analyse kan AI ons waarschuwen en kunnen wij ons voorbereiden om zo schade te beperken.

 

Wat als je zelf in een noodsituatie verkeert? Hier kan AI ook van dienst zijn. Stel je voor dat je je plotseling niet goed voelt. Je kunt snel een chatbot raadplegen voor medisch advies, zelfs voordat de hulpverleners arriveren. Het kan je vertellen wat je moet doen om jezelf te helpen totdat de professionals er zijn. Het is echter belangrijk op te merken dat het raadplegen van een AI mogelijk kostbare tijd in beslag neemt. Het is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd een arts of medische professional. AI kan niet de huidige situatie beoordelen en heeft geen toegang tot je medische geschiedenis.

 

Een hulpmiddel, géén vervanging

Het belangrijkste om te onthouden is dat AI geen vervanging is voor menselijke hulp en training. In noodsituaties zijn menselijke hulpverleners onvervangbaar. Ze bieden niet alleen medische zorg, maar ook geruststelling in moeilijke tijden.

 

Laten we dus in plaats van AI te zien als een vervanging, het beschouwen als een partner in hulpverlening. Mensen en machines kunnen samenwerken om noodsituaties efficiënter aan te pakken en levens te redden. Dit is de toekomst van BHV en noodhulp, waarbij we allemaal profiteren van de kracht van technologie, terwijl we de waarde van menselijke zorg en aandacht behouden.

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes