Wat als het ondenkbare gebeurt?

Het is half tien ’s ochtends je bent rustig koffie aan het zetten. De telefoon gaat. Je snelt van het koffiezetapparaat naar je bureau om op tijd de telefoon op te nemen. Zonder bewust na te denken ratel je het zinnetje op dat je zo vaak hebt gezegd dat je niet eens meer door hebt wat je zegt. Er klinkt een vriendelijke stem van een jongeman. Hij begint met een opgewekte “goedemorgen”. Met enige aversie tegenover zijn opgewektheid vraag je de jongeman wat je voor hem kunt betekenen. Hierop antwoordt de jongen door een verhaal op steken over hoe hij verandering in de maatschappij wenst. Geïrriteerd vraag je de heer wat hij nou precies wil. Je hebt namelijk niet de hele dag de tijd. Dan vertelt hij je met een kalme en serieuze toon dat hij een bom heeft geplaatst op de derde verdieping in het herentoilet. Aanvankelijk denk je dat de jongen een grapje denkt te maken. Omdat je het toch niet helemaal zeker weet ga je samen met een collega kijken op de bewuste plek. De schrik van je leven, er ligt een bijzonder pakje. Wat nu?

Een bommelding, niemand hoopt het ooit mee te maken. Jammer genoeg is het wel, vooral de laatste tijd, een steeds minder ondenkbaar scenario. En als het dan gebeurt wil je wel weten hoe te handelen. Hoe te handelen tijdens een bommelding kun je oefenen en vastleggen in een plan. Veelal is in het ontruimingsplan van een bedrijf vastgelegd hoe er ontruimd moet worden tijdens een bommelding.

Een bommelding is niet hetzelfde als een brandmelding. Mensen reageren anders en er zijn andere procedures van toepassing. Zo is het tijdens een bommelding gebruikelijk de ramen en deuren zo veel mogelijk te openen. Op deze manier wordt een eventuele drukgolf bij een explosie zo veel mogelijk afgevoerd en onnodige schade dus voorkomen. Daarnaast is het bij een ontruiming vanwege een bommelding, in tegenstelling tot een brandmelding, juist wel de bedoeling dat mensen persoonlijke bezittingen meenemen. Dit vereenvoudigt eventuele zoekacties.

In principe is het ook tijdens een ontruiming als gevolg van een bommelding de bedoeling mensen snel naar buiten te krijgen. Als er echter bekend is waar de eventuele bom zich bevindt is het zaak dat de BHV organisatie zorgt dat mensen deze plek zo veel mogelijk vermijden. Dit kan door bijvoorbeeld een gang af te sluiten of mensen gebieden een andere noodroute te gebruiken. Denk er van tevoren over na of je mensen wilt informeren over de reden voor ontruiming. Wil je in een school met kleine kinderen omroepen dat er een bommelding is?

Dit zijn allemaal zaken waar over nagedacht moet worden. Bespreek dit soort zaken met de BHV organisatie, eventueel met het hoofd BHV. Wees er zeker van dat het noodplan de gemaakte afspraken en de nodige informatie bevat. Communiceer dit met het bedrijf dat het noodplan schrijft. En het belangrijkst, oefen het. Als het ondenkbare onverhoopt toch gebeurt, wil je voorbereid zijn en adequaat kunnen optreden.

 

 

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes