Eerste hulp bij ongelukken in en rondom huis

Op het moment werken er veel mensen vanuit huis. Als BHVNederland vinden wij uw veiligheid het allerbelangrijkste. De gedachte achter ‘de Thuiswerkhulpverlener’, is informatie verstrekken over veiligheid en hulpverlening die u zelf thuis kunt toepassen. In dit artikel zullen wij uitleggen welke stappen u moet nemen bij; verstikking, brand, snijwonden, brandwonden en elektrocutie.

 

Verstikking

Wanneer iemand zich verslikt, moet je snel handelen. Wanneer het slachtoffer hoest moedig dan aan door te hoesten. Mocht dit niet werken dan volg je de instructie hieronder. Kan iemand niet ademen of betreft het een kind bel dan direct 112.

Heimlich-greep (buikstoten)

  1. Ga achter het slachtoffer staan, sla je armen om zijn middel en laat hem vooroverbuigen.
  2. Plaats je vuist boven de navel van het slachtoffer en pak met je andere hand deze vuist vast. Trek nu je vuist naar binnen en omhoog, alsof je hem probeert op te tillen.
  3. Voer deze beweging maximaal vijf keer achter elkaar uit.
  4. Is het probleem hiermee nog niet opgelost, geef dan afwisselend vijf slagen tussen de schouderbladen en vijf buikstoten.
  5. Bel meteen 112 als de blokkade in de luchtwegen is opgeheven. Bij buikstoten volgens de Heimlich-manouvre bestaat er altijd kans op inwendig letsel, ook als je deze correct hebt uitgevoerd. Naderhand moet dus altijd een arts bezocht worden.

 

 

eerste hulp bij ongelukken in en rondom huis

Elektrocutie

Bij elektrocutie is het belangrijk dat je zorgt voor je eigen veiligheid, schakel zo snel als mogelijk de stroom uit. Trek de stekker uit het stopcontact of schakel de stroom uit in de meterkast. Draai de stop eruit of zet de schakelaar om.

  • Hoogspanning? Bel of laat 112 bellen.
  • Zodra het slachtoffer niet meer onder stroom staat, kun je eerste hulpverlenen.
  • Slachtoffer reageert niet op aanspreken en schudden aan de schouders: bel of laat 112 bellen.
  • Leg het slachtoffer in de stabiele zijligging als hij of zij het bewustzijn verliest.
  • Start met reanimeren als het slachtoffer bewusteloos is en niet meer normaal ademt.

 

Brand

Vlam in de pan

  • Blus een vlam in de pan met een deksel. Gebruik NOOIT water! Dat geeft een enorme steekvlam.
  • Schuif het deksel van je af over de pan en wacht tot de vlam dooft.
  • Zet het fornuis en de afzuigkap uit.
  • Laat de pan altijd staan.

Kleding in brand

  • Blijf kalm en ga rollen. Niet hollen, maar rollen!
  • Doof de vlammen met water, door over de grond te rollen of met een blusdeken.
  • Scherm meteen het gezicht van het slachtoffer af!

Probeer de risico’s op brand zo klein mogelijk te maken en neem risico’s weg. Breekt er toch een brand uit, neem dan deze 4 stappen, stap 1 tot en met 3 spelen ongeveer gelijktijdig af:

  1. Eigen veiligheid
    Stop met wat je aan het doen bent. Alarmeer iedereen in je huis. Ga niet in de rook staan. Bel of laat 112 bellen, belangrijk want dan komt er in ieder geval hulp.
  2. Beoordeel de situatie
    Bepaal of de brand nog is te blussen.
  3. Informeer de hulpdiensten
    Bel 112. Vraag naar de brandweer en geef je exacte adres. Beschrijf de brand zo nauwkeurig mogelijk. Vertel met hoeveel mensen je in het huis aanwezig bent en of er nog mensen binnen zijn.
  4. Verleen hulp
    Waarschuw de buren, zodat ze weten wat er aan de hand is. Ga de woning niet meer in: rook is giftig! De brandweer arriveert gemiddeld in 8 minuten. Leg uit waar het brandt en of er nog mensen in de woning zijn.

Brandwonden

Een lichte brandwond kun je zelf verzorgen:

  • Koel de wond vijftien minuten met lauw stromend water.
  • Verwijder kleding en sieraden. Kleven ze aan de wond? Laat ze dan zitten! Dit geldt niet bij een luier: deze moet zo snel mogelijk verwijderd worden. Wanneer er hete vloeistof in een luier zit blijft de huid namelijk verbranden, bel direct 112.
  • Smeer geen crème op de wond.
  • Dek de brandwond na het koelen zo steriel mogelijk af, bijvoorbeeld met niet-verklevende verbanden of plastic huishoudfolie.

Bij zwaardere brandwonden moet je de dokter bellen: wanneer er blaren verschijnen, de huid zwart/grauwwit wordt, een groot deel van de huid rood en gezwollen is en/of bij ziekteklachten als rillingen, koorts of misselijkheid. Bel bij derdegraadsverbrandingen direct 112!

 

Snijwonden

Over het algemeen kun je huis-, tuin- en keukensnijwonden goed zelf behandelen. De behandeling bestaat uit drie stappen:

  1. Reinigen
    Een snijwond kun je het beste met schoon water uitspoelen en even laten doorbloeden zodat de wond zichzelf kan reinigen. Dep droog met een steriel gaasje of een schone, niet pluizende doek.
  2. Desinfecteren
    Druk de wond zachtjes dicht tot de bloeding stopt. Bijtwonden, spijker- en prikkeldraadverwondingen en snijwonden door een mes waarmee rauw vlees of kip gesneden is, moet je desinfecteren. Wonden waarin vuil is gekomen, kunnen besmet zijn met de tetanusbacterie. Een of meer injecties tegen tetanus kunnen dan nodig zijn. Bij twijfel bel je de huisarts. Weet je het nummer, zorg dat je dit voor iedereen op een zichtbare plaats hebt.
  3. Afdekken en fixeren

Hierna gebruik je wond strips, om de snijwond te plakken. Zorg dat de wondranden goed op elkaar sluiten en niet wijken. Hierdoor vermindert de pijn en geneest de wond ook sneller en hopelijk littekenvrij. Daarna dek je de wond af met een steriel gaasje en zet je dat vast met een pleister.

8 tips om thuisongelukken te voorkomen
8 tips om thuisongelukken te voorkomen

Op het moment werken er veel mensen vanuit huis. Als BHVNederland vinden wij uw veiligheid het allerbelangrijkste. De gedachte achter…

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes