EHBO op evenementen en festivals

“Pillen laten testen op festivals om de kans op incidenten te verkleinen.”

Het festivalseizoen is weer begonnen, daarom is het extra belangrijk om stil te staan bij de wet en regelgeving op evenementen. In dit artikel vertellen twee van onze EHBO-instructeurs hun ervaringen op gebied van EHBO op evenementen. Wil jij ook eerste hulp kunnen bieden? Schrijf je dan in voor een van onze EHBO-cursussen!

 

 

Taken van een EHBO’er

Bianca: “Als EHBO’ers staan wij beschikbaar om hulp te bieden aan bezoekers van bijvoorbeeld evenementen of festivals. In geval van nood worden wij opgeroepen door de beveiliging en nemen de persoon, wanneer dit nodig is, mee naar de EHBO-tent. In de tent doen we een kort onderzoek naar de hulp die de persoon nodig heeft.”

 

Voorbeelden van taken die wij uitvoeren zijn:

  • Bloeddruk meten
  • Suiker prikken
  • Zuurstof toedienen
  • Wonden verzorgen
  • Reanimeren

 

Handelen in noodsituaties

Peter: ” In een noodsituatie maken wij allereerst contact met de persoon. Het is belangrijk dat wij kunnen inschatten welke hulp deze persoon nodig heeft. De hulp verschilt nogal per persoon omdat elke situatie anders is. Wat wij belangrijk vinden is dat ze altijd eerlijk zijn wanneer er drank of drugs in het spel is. Zo kunnen wij inspelen op de situatie en de nodige hulp bieden.”

Tips aan festivalgangers

Bianca: Wij weten dat er op festivals vaak drank en/of drugs wordt gebruikt. Het is algemeen bekend dat drugs en alcohol niet goed zijn voor de mens, echter wanneer een festivalganger besluit om toch te gebruiken willen wij als tip meegeven alcohol en drugs niet in combinatie met elkaar te gebruiken. Ook moet de festivalganger geen verschillende drugssoorten door elkaar innemen.      Probeer over het algemeen voldoende water te drinken. Vooral in combinatie met alcohol en warm weer, dit voorkomt een hoop problemen.

Tips aan hulpverleners

Peter:  Wanneer je voor het eerst komt kijken op een festival als EHBO’er en een situatie meemaakt waarbij drank of drugs in het spel is, kan het soms lastig zijn om hier juist op te reageren. Probeer altijd te achterhalen wat er precies gebeurd is. Als de persoon eerlijk is kunnen wij deze namelijk het best helpen. Kom dus niet belerend over en laat mensen in hun waarde, al kan een bezoeker aan een evenement natuurlijk het beste alcohol en drugs vermijden.

Tips aan de organisatie

Bianca:  Wij zien veel incidenten waarbij personen te weinig gegeten of gedronken hebben. Daarom hebben wij een aantal tips om dit en andere incidenten te voorkomen:

  •  Water makkelijker beschikbaar stellen door het goedkoper of gratis te maken. Zo stimuleer je festivalgangers om tussentijds water te drinken.
  •  Eten kan goedkoper en voedzamer. Dit zorgt ervoor dat mensen beter tegen alcohol kunnen, dit leidt tot minder incidenten.
  • Er gaat nog steeds veel drugs rond die niet goed gemaakt of getest zijn. Daarom zouden festivals en evenementen de mogelijkheid kunnen bieden om pillen te laten testen om de kans op (dodelijke) incidenten te verkleinen.

 

Is uw onderneming ook actief op bijvoorbeeld evenementen en festivals waarin regelmatig drank- en/of drugsgebruik voorkomt? Neem dan contact met ons op voor al uw veiligheids-en preventievraagstukken via onderstaande gegevens.

BHVNederland

085 – 201 47 33

Customersupport@BHVNederland.nl

 

 

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes