Ongevallen op de werkvloer, hier krijg je mee te maken

Bedrijfshulpverlening is bedoeld om adequaat hulp te verlenen bij calamiteiten en incidenten die zich afspelen in een omgeving waar sprake is van een werkgever-werknemer relatie. Maar ook scholen, zorginstellingen, ziekenhuizen, zalencentra, hotels en pensions, sauna’s en zwembaden zijn bij wet verplicht om mensen in dienst te hebben die in geval van nood adequaat hulp kunnen verlenen.

In elke situatie, zowel thuis, onderweg als op je werk, loop je bepaalde risico’s. Maar waar kun je mee te maken krijgen als het gaat om ongevallen op de werkvloer?

Brand op de werkvloer en thuis

In elke werkomgeving bestaat de kans op brand waarbij de gevolgen dramatisch kunnen zijn. Hoe eerder een brand ontdekt wordt, hoe groter de kans is dat je nog iets kunt doen.

Als een BHV’er de brand zelf ziet ontstaan, kan hij een bluspoging ondernemer met een daartoe aanwezige brandblusser. Word hij gealarmeerd door anderen of door het brandalarm, dan is er vaak sprake van rookontwikkeling. Aangezien deze rook giftig is, is het noodzakelijk het pand te ontruimen. Ook dit wordt gecoördineerd en begeleid door BHV’ers.

Medische noodzaak

Ook bestaan er calamiteiten met medische noodzaak. Hierbij kun je denken aan algemene risico’s als een hartaanval, bewusteloosheid, vallen en struikelen, zich niet lekker voelen, epileptische aanval, te hoog of laag suikergehalte of allergische reacties. Een professioneel opgeleide BHV’er weet hoe hij eerste hulp moet verlenen. Hiermee verlaag je de kans dat een slachtoffer overlijdt.

 

Bedrijfsspecifieke risico’s

Ook kan er sprake zijn van risico’s die betrekking hebben op de aard van de werkzaamheden, zoals werken op hoogte, een gebouw met trappen, werken met gevaarlijke stoffen, werken op een kinderdagverblijf of school of werken in een zwembad. Kortom, allemaal omgevingen waarbij risico’s aanwezig zijn die kunnen vragen om de inzet van een BHV’er. Een goed opgeleide BHV’er kan adequaat reageren op alle specifieke bedrijfsrisico’s in zijn of haar organisatie.

Consequenties van onzorgvuldig optreden

Wanneer er bij calamiteiten op de werkvloer sprake is van onzorgvuldig optreden of het niet geregeld hebben van de BHV, kunnen verzekeraars bedragen niet uit betalen en kan de overheid hoge boetes opleggen. Bedrijven kunnen aansprakelijk worden gesteld voor schade aan milieu of aan mens en dier, omdat ze hun zaakjes niet op orde hadden.

De bedragen die als boete worden opgelegd variëren sterk maar lopen al snel in de duizenden en tienduizenden euro’s, simpelweg omdat er en optelsom wordt toegepast van allemaal zaken die niet in orde waren. Dit kun je voorkomen door te zorgen voor een veilige werkomgeving, medewerkers goed te informeren en voldoende mensen op te leiden tot BHV’er.

Is jouw organisatie goed voorbereid op calamiteiten op de werkvloer? Wil jij dat medewerkers adequaat kunnen handelen in het geval van veiligheids- en gezondheidsrisico’s?

BHV Nederland is van mening dat iedereen in staat moet zijn een leven te kunnen redden. Door het aanbieden van BHV cursussen, op eigen locaties en op locatie van klanten door heel Nederland, komt deze missie heel dichtbij. Benieuwd naar het cursusaanbod? Neem vandaag nog contact op voor alle cursusmogelijkheden.

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes