Ontruimingsplan verplicht?

Uit ervaring van BHVNederland en DAC Fire Safety & Consultancy blijkt dat er nogal vaak onwetendheid is over de verplichting van een ontruimingsplan. We krijgen vaak de vraag of een ontruimingsplan wel verplicht is voor het gebouw of organisatie. Met dit artikel willen we in dat vraagstuk wat duidelijkheid verschaffen.

Verplichting ontruimingsplan is gebaseerd op Bouwbesluit 2012

De verplichting van een ontruimingsplan wordt aangestuurd door het Bouwbesluit 2012. In artikel 6.23 – Ontruimingsalarminstallatie en ontruimingsplan – lid 6 staat het volgende; Een gebruiksfunctie met een brandmeldinstallatie als bedoeld in artikel 6.20 heeft een ontruimingsplan. Vervolgens is er dus de vraag: “Wanneer heeft onze gebruiksfunctie een brandmeldinstallatie zoals bedoeld in artikel 6.20?!” Of een brandmeldinstallatie verplicht is, is niet snel en eenduidig toe te lichten, omdat dit nogal sterk afhankelijk is van de gebruiksfunctie en het gebouw. In het Bouwbesluit 2012 wordt dit bepaald aan de hand van de gebruiksoppervlakte en de hoogste vloer van de gebruiksfunctie. Voor een kantoorfunctie kunnen we globaal zeggen dat als deze een gebruiksoppervlakte hebben groter dan 500m2 en/ of er meer dan 1 bouwlaag is, dat deze dan al voorzien moet zijn van een brandmeldinstallatie en dus is er ook een ontruimingsplan verplicht.

Ontruimingsplan conform NEN 8112

Het ontruimingsplan moet opgesteld zijn conform de NEN 8112. De NEN 8112 geeft aanwijzingen voor het opstellen van ontruimingsplannen in gebouwen. De toepassing van deze aanwijzingen is van belang voor het goed functioneren van een ontruiming in geval van brand of andere calamiteiten of incidenten. Taken voor degenen die met ontruiming zijn belast, staan in deze norm. In het ontruimingsplan worden onderlinge afspraken vastgelegd. Verantwoordelijkheden en taken van hulpverlenende functies worden nauwkeurig beschreven. Ook zijn ontruimingsplattegronden onderdeel van een ontruimingsplan en deze kunnen ook gebruikt worden om in het gebouw op te hangen.

Kortom, een ontruimingsplan is dus verplicht als het gebouw waar de organisatie in zit voorzien is van een brandmeldinstallatie. Deze installatie is weer verplicht op basis van gebruiksfunctie, omvang en hoogte van het gebouw.

Klik hier voor hulp bij het opstellen van een ontruimingsplan.

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes