Brandveiligheid nog altijd onvoldoende

Brand kost in Nederland jaarlijks 60 tot 80 levens en veroorzaakt bijna een miljard euro aan schade. Toch is het slecht gesteld met de brandveiligheid: één op de drie werknemers is onbekend met de richtlijnen voor brandveiligheid, of neemt deze niet in acht. Dit blijkt uit de Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 11 procent van de werknemers werkt in een gebouw waar niet alle nooddeuren vrij toegankelijk zijn. Eén op de tien werknemers ziet het pand waarin zij werken als brandgevaarlijk. Tweederde deel van de ondervraagden geeft echter aan brandveiligheidsrichtlijnen wel belangrijk te vinden.

Het Ministerie van Verkeer, Ruimtelijke Ordening en Milieu is zich ervan bewust dat de brandveiligheid vaak slecht wordt nageleefd. Het toezicht door de VROM-Inspectie is daarom al enige tijd intensiever. De VROM-Inspectie wil de naleving van brandveiligheidsrichtlijnen verbeteren met behulp van zogeheten compliance assistance.

Ontruimingsplan en bedrijfshulpverlening

Een ontruimingsplan is onmisbaar wanneer het gaat om brandveiligheid. Elk gebouw met een brandmeldcentrale moet ook een ontruimingsplan hebben. Een ontruimingsplan is echter meer dan alleen een wettelijke verplichting, het helpt werknemers om snel en veilig uit een brandend gebouw te komen. Naast het ontruimingsplan zijn ook de bedrijfshulpverleners essentieel bij het snel en effectief evacueren van een gebouw.

Bij BHVNederland kunnen bedrijven terecht voor het opleiden van bedrijfshulpverleners, eventueel In Company. BHVNederland helpt bedrijven ook bij het opstellen van een ontruimingsplan en een ontruimingsplattegrond.

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes