8 tips om thuisongelukken te voorkomen
Op het moment werken er veel mensen vanuit huis. Als BHVNederland vinden wij uw veiligheid het allerbelangrijkste. De gedachte achter ‘de Thuiswerkhulpverlener’, is informatie verstrekken over veiligheid en hulpverlening die u zelf thuis kunt toepassen. In dit artikel zullen wij jullie een aantal tips geven om thuisongelukken te voorkomen.
Huiskamer
Werk je snoeren goed weg, zo voorkom je kans op struikelen. Zorg ook dat als je kaarsen aansteekt ze in een stevige houder staan. Maak de kaars ook uit wanneer je de kamer verlaat.
Badkamer
Wij adviseren om ruwe vloertegels in je badkamer te hebben. Gebruik ook geen losse, schuivende kleedjes. Installeer een thermostaatkraan voor kinderen zodat ze zich niet verbranden aan heet water.
Slaapkamer
Gebruik voor je smartphone altijd de originele oplader. Ook is het niet verstandig om je telefoon ’s nachts op te laden dit vergroot de kans op brand. Leg je telefoon of oplader niet op een brandgevoelige ondergrond. Leg ook nooit je telefoon onder je kussen of hoeslaken, een smartphone kan heet worden waardoor je beddengoed vlam kan vatten.
Keuken
Is er in de keuken een vlam in de pan ontstaan? Ga dan niet met water de pan blussen. Laat hem staan en doe er een deksel op of omgekeerde koekenpan, zodat er geen zuurstof meer bij de vlam kan komen. Bel bij brand in huis altijd de brandweer via 112!
Washok
Heb je een wasdroger? Zorg dan dat je regelmatig het filter of de filters schoonmaakt. In de gebruiksaanwijzing vind je de locatie van de filters en de manier om ze te verwijderen en schoon te maken. Wanneer dit niet frequent gebeurt dan kan dit leiden tot brandgevaar.
Gang
De gang/hal is een vluchtweg. Wanneer er brand uitbreekt heb je weinig tijd om de woning te verlaten. Bovendien heb je dan stress en weinig zicht. Laat dus geen rommel op vloeren in de gang of trap slingeren. Ook is het handig om een vluchtplan te maken met het gezin en deze eens te oefenen. Hierbij kun je als gezin afspraken met elkaar maken, wie neemt welk kind mee, wie neemt de hond mee etc. Doe tijdens de vluchtroute ook de deuren achter je dicht, want dat vertraagt de brand.
CO-melder
Plaats rookmelders en CO-melders in de gangen (vluchtwegen) en op de zolder, check ook regelmatig, één keer per maand, of de batterijen nog goed zijn door de melder te testen. CO-melders geven een signaal wanneer er te veel koolmonoxide in je huis is, dit is erg gevaarlijk omdat je het niet ruikt of ziet, maar er wel suf en bewusteloos van kan raken. Neem het alarm van de rook- of CO-melder dus altijd serieus