Wij redden mensenlevens
Heartbeat

Actieheld zijn in de film van burgerhulpverlening

U bent net begonnen aan een goed boek in het zonnetje in de achtertuin. Ineens hoort u sirenes loeien in de straat. U besluit toch maar voor het raam te gaan kijken wat er aan de hand is. Ze stoppen verderop in de straat en de broeders rennen snel naar binnen terwijl de buurvrouw geschrokken in de deuropening blijft staan. Een dag later krijgt u van andere buren te horen dat het om een hartstilstand ging, de hulpdiensten waren helaas niet op tijd. De burgerhulpverlener maakt in zo een situatie het verschil.

Wat is een burgerhulpverlener en wat doet hij of zij? Een burgerhulpverlener is een burger die een reanimatie inzet in afwachting van de hulpdiensten. Eenmaal aangemeld als burgerhulpverlener ontvangt u een sms van de meldkamer wanneer er in uw buurt een hartstilstand wordt gemeld. Aanmelden voor een oproepsysteem kan bij Hartveilig wonen, een netwerk van vrijwilligers dat al in veel gemeentes levens redt. Over de exacte bedoeling en vormgeving van dit concept kunt u hieronder meer lezen.

Bij veel mensen is al bekend dat de belangrijkste factor bij reanimeren tijd is. Zes minuten na hartfalen beginnen hersencellen af te sterven en ontstaat hierdoor permanente schade aan de hersencellen. Dit verkleint de kans op een geslaagde reanimatie enorm en heeft daarnaast invloed op de kwaliteit van het leven na de reanimatie.

Indien binnen zes minuten kan worden gereanimeerd met behulp van een AED is de overlevingskans van het slachtoffer 70%. Na de eerste zes minuten neemt de overlevingskans per minuut met 10% af. Het is dus letterlijk van levensbelang dat er binnen zes minuten kan worden gestart met de reanimatie. Om zo snel ingrijpen te kunnen realiseren bestaan er zogeheten 6-minutenzones. Dat zijn zones waar, in geval van een hartstilstand, binnen zes minuten iemand aanwezig kan zijn met een AED om de reanimatie te starten.

Voor hulpdiensten is het vaak niet mogelijk binnen zes minuten aanwezig te zijn. Het zijn dan dus de aangemelde burgerhulpverleners die een 6-minutenzone mogelijk maken. Om deze burgerhulpverleners binnen zes minuten aanwezig te krijgen zijn er oproepsystemen. Wanneer de meldkamer een melding binnenkrijgt van een hartstilstand alarmeert zij naast de hulpdiensten alle aangemelde burgerhulpverleners in de buurt. Deze krijgen een sms met daarin de locatie van het slachtoffer, de dichtstbijzijnde AED en de pincode om deze AED mee te nemen.

Veel levens zijn al gered door het snelle ingrijpen van burgerhulpverleners met behulp van AED’s die in het openbaar zijn geplaatst. Het kunnen er echter nog veel meer zijn. In omgeving Den Haag zijn er nog duizend burgerhulpverleners nodig om voor iedereen een 6-minutenzone te realiseren. Het tekort aan burgerhulpverleners is vooral te wijten aan een gebrek aan aandacht voor het belang van de burgerhulpverlener en het risico van hartfalen. Even voor het perspectief: elke dag eist hartfalen 35 levens, het verkeer eist diezelfde dag gemiddeld 2 levens.

Ook leren levens redden?

Hartveilig wonen is een netwerk van vrijwilligers dat in veel gemeenten in Nederland al actief levens redt. Door een nauwe samenwerking en afstemming met gemeenten, ambulancezorg, meldkamer en opleidingscentra is Hartveilig wonen een sterk georganiseerde burenhulp waarmee mensenlevens worden gered.

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes