AI in BHV: een vervanging of hulpmiddel?

In een wereld waar technologie zich elke dag ontwikkelt, zien we hoe kunstmatige intelligentie (AI) verschillende sectoren heeft getransformeerd. Een gebied waar AI een groeiende impact begint te hebben, is bedrijfshulpverlening (BHV) en algemene noodhulp. Hoewel AI ongetwijfeld een krachtig hulpmiddel kan zijn om de veiligheid en efficiëntie van hulpverlening te verbeteren, is het cruciaal om te benadrukken dat het nooit een vervanging mag zijn voor fundamentele training en menselijke betrokkenheid.

Voorkom tijdverspilling

AI is zonder twijfel een waardevolle toevoeging en kan informatie snel verstrekken, maar dat betekent nog niet dat deze altijd juist is. De database van ChatGPT is bijvoorbeeld achterhaald en is bijgewerkt tot en met september 2021. Als je dus informatie probeert te krijgen over het gebruik van een nieuwe AED of andere hulpmiddelen, zal de AI verouderde informatie verstrekken.

Bovendien kan AI  jou op dit moment niet direct ondersteunen. Hoewel er vooruitgang wordt geboekt in de wereld van AI, kunnen machines je nog niet meteen helpen wanneer je het nodig hebt. Vooral niet bij fysieke handelingen. Je moet eerst zelf bedenken, typen en wachten op het gegenereerde antwoord voordat je informatie krijgt. Als je niet weet hoe je moet reanimeren, kan dit kostbare tijd verspillen, en juist die tijd kan het verschil tussen leven en dood maken.

Praktijk leert meer

Het is immers belangrijk dat je weet hoe te handelen in noodsituaties, en dit kan alleen worden bereikt door fysieke training. Theoretische kennis is handig en zeker belangrijk, maar het bereid je nooit volledig voor op een echte situatie. Een praktijkcursus biedt inzichten die je niet puur uit AI en de verstrekte informatie kunt halen. Bovendien kan AI theoretisch gezien veel informatie verstrekken, maar als je deze kennis niet zelf hebt opgedaan of geoefend tijdens toetsen of examens, hoe kun je deze dan in de praktijk toepassen? Het stellen van vragen aan bijvoorbeeld ChatGPT is niet voldoende: herhaling van de stof is nodig om deze te leren en in tijden van nood toe te passen.

In de toekomst zou het fascinerend zijn om te zien hoe AI wellicht kan assisteren tijdens reanimatie of bij het gebruik van een AED. Momenteel zijn het voorgeprogrammeerde systemen in een AED die je begeleiden bij het gebruik, maar als AI ooit in staat is om in real-time te reageren op de situatie en de juiste stappen te adviseren, zou dat een ideale uitkomst zijn. Kortom, voorlopig kan AI de kennis die je opdoet tijdens een cursus niet vervangen. Zelflerende machines dragen steeds meer bij aan ons dagelijks leven en breiden hun kennis uit, maar de fysieke handelingen van reanimeren, beademen, enzovoort blijven de verantwoordelijkheid van mensen. Daarom is het zo belangrijk om deze kennis al te hebben voordat je in actie moet komen.

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes