Wat is het werkelijke verschil?

Hartstilstand

Men spreekt van een hartstilstand wanneer het hart stopt met kloppen en dus geen bloed meer rond pompt. Dit is het gevolg van een ernstige ritmestoornis. Gevolg hiervan is dat het slachtoffer stopt met ademhalen en bewusteloos raakt binnen enkele seconden. Dit overkomt elke dag 42 mensen buiten het ziekenhuis. Het slachtoffer heeft uitsluitend een overlevingskans wanneer wordt gereanimeerd.

Hartinfarct (hartaanval)

Door verstopping van een (deel) van een kransslagader van het hart krijgt het hart geen zuurstof meer. Bij een hartstilstand krijgt het lichaam geen zuurstof meer. Een slachtoffer hiervan blijft bij kennis, maar heeft pijnklachten op de borst die kunnen uitstralen naar de linkerarm. Verder kan het slachtoffer last hebben van zweten, misselijkheid en soms ook pijn of kramp in schouders en kaken. Indien de klachten langer dan vijf minuten aanhouden dient u gelijk de hulpdiensten te alarmeren. Deze kunnen per direct de juiste hulp verlenen. Breng een slachtoffer dus nooit zelf naar het ziekenhuis!

Hartfalen

Bij hartfalen klopt het hart minder krachtig. Hierdoor ontstaan klachten als kortademigheid, vermoeidheid en vochtophoping in de benen. Dit is een chronische aandoening en kan alleen worden behandeld met medicijnen en een aangepaste levensstijl.

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes