Laat je werkomgeving niet lijken op een escape room!

Het is een rage: de ‘escape room’. Een ruimte waarin je je laat opsluiten met een groepje en binnen een uur moet zien te ontsnappen door puzzels en raadsels op te lossen en cryptische aanwijzingen te volgen. In nog geen 2,5 jaar tijd zijn er meer dan 325 escape rooms gekomen verspreid over heel Nederland. Maar hoe zou het voelen als deze populaire ‘real life game’ werkelijkheid wordt? Ondanks alle goedbedoelde aanwijzingen gaat het in de praktijk nogal eens mis. In geval van nood blijken mensen zich namelijk anders te gedragen dan je zou willen…

Mensen kiezen vaak de bekende weg

Veel mensen zijn onbekend in het gebouw waar ze werkzaam zijn of waar ze veel verblijven. In menig gebouw is zowel nood- als transparantverlichting geïnstalleerd om in geval van nood de kortste veilige weg naar buiten aan te geven. Toch blijkt uit onderzoek dat mensen vluchten via de route die ze elke dag nemen. Als de nood aan de man is zoeken ze niet zozeer de dichtstbijzijnde nooduitgang maar gebruiken ze over het algemeen de (hoofd)ingang waardoor zij naar binnen zijn gekomen. Maar liefst 92 procent van de mensen die een ernstige calamiteit overleven zijn zich niet bewust van de aanwezigheid van de groene bordjes of negeren die simpelweg. Ook blijken mensen een nooduitgang niet snel te gebruiken als daar op staat dat deze alleen in nood gebruikt mag worden. Alleen door regelmatig ontruimingen te oefenen kun je de kans vergroten dat tijdens een calamiteit de veiligste route gekozen wordt, in plaats van de meest bekende.

De plek van de nooduitgang speelt mee

Van essentieel belang blijkt ook wat anderen doen: vluchten zij ook of gaan zij door met werken? Het afgaan van een ontruimingsalarm is voor veel mensen nog niet het signaal dat ze zich uit de voeten moeten maken. Vaak is de eerste gedachte dat het wel loos alarm zal zijn. Pas wanneer er vlammen te zien en te ruiken zijn, zijn mensen zich bewust van de noodzaak om het gebouw te ontvluchten. In stresssituaties blijkt het gedrag van mensen en mieren veel overeenkomsten te vertonen. Uit onderzoek naar evacuaties met mieren blijkt dat in een ruimte met meerdere uitgangen sommige uitgangen meer gebruikt worden dan andere. De groep verdeelt zich dus niet gelijk over de uitgangen. De ontruiming blijkt bovendien sneller te verlopen als er uitgangen in de hoeken van een ruimte zijn in plaats van in het midden van de muur. Verder belemmert een obstakel dicht voor de uitgang, zoals een kolom, de ontruiming. Uit verschillende praktijkstudies komt naar voren dat bij een daadwerkelijke ontvluchting er per minuut slechts 60 personen per meter door een nooduitgang kunnen. Als die tenminste niet afgesloten is of versperd door goederen…

download

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes