Leuker Langer Werken BHV

Bent u geboren op 8 oktober 1969 dan is uw geschatte leeftijd waarop AOW wordt uitgekeerd 69.

De gemiddelde leeftijd van de mensen die nu stoppen met werken ligt rond de 63 jaar.

Al met al een verlenging van het werkzame leven met zes jaar.

Maar laat je niet uit het veld slaan door deze berekening. Op de leeftijd van 35 jaar worden de maximale prestaties minder, zelfs bij topatleten. Dirk Kuyt zal komend seizoen bij Feyenoord dus nog slimmer moeten lopen om niet ten onder te gaan in het geweld van zijn jongere collega’s. Maar er verandert meer, zo ontstaat er verziendheid, dichtbij lezen is voor het oog een hele uitdaging aan het worden. Mensen rond de 40 hebben een leesbril nodig maar proberen het vaak nog een jaar of wat met steeds langer wordende armen. Op iets latere leeftijd treedt er slechthorendheid op, natuurlijk maakt de omgeving veel lawaai, is de akoestiek slecht en was je net ergens anders met je gedachte maar de televisie gaat voorzichter streepje voor streepje harder.

Goed gereedschap hangt onder een afdak dus ook het lichaamsvet neemt met gemiddeld 30% toe. Vervelend is ook dat dit bij veel mensen, vooral mannen rondom de buik gaat zitten.

Wanneer mensen ouder worden is er soms sprake van een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen en treedt flauwvallen vaker op. De reuk verandert, doordat het netvlies minder gevoelig wordt voor licht neemt het zien bij zwak licht af, de hartspier verstijfd waardoor hartfalen gemakkelijker optreedt. Kortom er gebeurt nogal wat met ons ouder wordende lichaam.

Wat betekent dit voor werkgevers? Ook zij worden ouder en staan onder druk want prestatie is vereist. Oké ze bewegen veel, golfen en lopen altijd met de trap naar boven en beneden… Maar ja ze worden ook ouder en vallen onder de categorie mens, waardoor alle eerdergenoemde veranderingen ook gelden voor de werkgever.

Werkgevers voldoen aan de ARBO wet, althans dat is wel de bedoeling. Hierdoor is de BHV georganiseerd en worden jaarlijks de belangrijke onderdelen van de trainingen herhaald. Reanimeren, ontruimen, kennis van de interne afspraken en misschien een beginnende brand blussen. Bent u als werkgever voorbereid op calamiteiten die te maken hebben met de ouder wordende medewerker? Is uw BHV-organisatie getraind met een kijkje naar de samenstelling van uw personeelssamenstelling en de daarbij horende risico’s? Hoort de oudere medewerker het ontruimingsalarm nog wel? Leest de medewerker de veiligheidsinstructie die hij krijgt of is hij zijn leesbril kwijt? Is het bekend wanneer een collega wat ouderdomsklachten heeft? Ik denk maar aan suiker, bloeddrukafwijkingen etc. etc.

Worden minder vlotte oudere medewerkers op de trap onder de voet gelopen door de Instagrammende jonge vlotte collega? Denk er gewoon eens over na, BHV is niet saai, BHV is kennis vergaren en veiligheid vergroten. Iedereen wil immers worden geholpen..

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes