Veilig thuis, veilig op het werk
Jaarlijks worden meer dan een miljoen mensen behandeld voor letsel dat is ontstaan in de thuissituatie. Eén op de drie slachtoffers komt zelfs terecht bij de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor de veiligheid in en rond de woning. Veiligheid wordt serieus genomen. Daar kunnen bedrijven nog wat van leren!
Eerste hulp bij kinderen
Jaarlijks komen maar liefst 140.000 kinderen op de spoedeisende hulp terecht na een ongeluk in de thuissituatie. Veel verloskundigen adviseren aanstaande ouders om een EHBO-cursus voor kinderen te volgen. Slechts één op de vijf aspirant-ouders volgt dit advies. In Noorwegen en Duitsland hebben maar liefst respectievelijk 95 en 80% van de mensen een EHBO-certificaat. In Nederland beperken we ons meestal tot het plakken van stopcontactbeveiliging en plaatsen van hoekbeschermers en deur-sluiters. Hier is dus nog veel verbetering mogelijk.
Brandmelders installeren
In 2000 waren er bijna 46 duizend branden per jaar. In 2013 was dit aantal met maar liefst bijna een kwart gedaald. Dat is natuurlijk goed nieuws, ware het niet dat de impact van branden toegenomen is. De inrichting van onze moderne huizen is veel brandbaarder dan pakweg 30 jaar geleden. Denk aan de populariteit van laminaat, polyester gordijnen en meubels van spaanplaat. Vuur en rook ontwikkelen zich daardoor enorm snel. Dat betekent dat het extra belangrijk is brand tijdig te ontdekken. Om die reden zijn nieuwbouwwoningen gebouwd na 2003 standaard voorzien van rookmelders.
Koolmonoxide signaleren
Eind 2015 kwam de Onderzoeksraad van de Veiligheid met een rapport over koolmonoxide. Onderzoek liet zien dat het aantal dodelijke slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging zeker 3 tot 5 keer hoger ligt dan de tot dan toe veronderstelde 5 tot 10 doden per jaar. Vaak is de CV-installatie de oorzaak, ook bij moderne ketels. De installatie en het onderhoud van de installateur blijkt vaak van matige kwaliteit te zijn. Gelukkig voorzien veel huishoudens hun woning naast een rookmelder tegenwoordig ook van een koolmonoxidemelder. Daarnaast is het belangrijk om de symptomen van koolmonoxidevergiftiging te kennen.
Aandacht voor preventie
Vanuit de overheid komt er steeds meer aandacht voor preventie. Zo worden sinds 2000 de Nationale Brandpreventieweken georganiseerd. Hierin informeren de Nederlandse Brandwonden Stichting, het Instituut Fysieke Veiligheid en Brandweer Nederland burgers gezamenlijk over hoe zij brand in en om het huis kunnen voorkomen. Zo worden mensen gestimuleerd om een vluchtplan op te stellen en te oefenen en af te spreken hoe kinderen en huisdieren veilig buiten komen.
De conclusie? Aandacht voor veiligheid thuis is tegenwoordig heel normaal. Nu de veiligheid op het werk nog. Laten we niet vergeten dat de BHV daar heel handig voor is!